Барелеф на казахстанския философ Абай бе открит в Свети Влас

Барелеф на казахстанския философ Абай бе открит в Свети Влас.

Ликът на мислителя е поставен в уникалната „Алея на героите“, създадена от фондация „Българска памет – братя Диневи“

Церемонията по откриването бе уважена от посланика на Казахстан в България – Темиртай Избастин, от екс външния министър Соломон Паси, от кмета на града Иван Николов и граждани на Казахстан, които пребивават в Свети Влас през лятото.

„Дипломатическите отношения между България и Казахстан са започнали преди 28 години, но отношенията по същество са възникнали преди повече от 1300 години, когато български племена са тръгнали от Централна Азия към днешна България, за да стигнем през последните 20 години до Брюксел. Възхищавам са от делата на фондация „Българска памет-братя Диневи“, защото във времена на световно рушителство, България чрез фондацията дава пример за конструктивен градеж, каза при откриването ексвъншният министър Соломон Паси.

Мащабът на Абай надхвърля Централна Азия и заради това решихме да бъде част от нашата Алея на народите, заяви при откриването писателят Стоян Райчевски, директор на фондация „Българска памет – братя Диневи“. Той посочи актуалността на една от мислите на Абай, написана на неговия барелеф в Свети Влас – „Човек е дете на своето време и ако той е лош, за това са виновни и неговите съвременници“.

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин,  благодари на фондация „Българска памет – братя Диневи“ за това, че е уважила паметта на философа Абай в годината, когато се навършват 175 години от рождението му.

Създадена от фондацията  – “Алея на народите” е единствена по рода си в България. Нейната цел е да демонстрира уважение не само към българските, но и към национални герои на други държави. За целта там се поставят бронзови барелефи с образи на националните герои и кратка информация за тях – като израз на уважение към държавите и техните национални личности.