ЕКОТУРИЗЪМ В СВЕТИ ВЛАС - деветнайсет километрова екомрежа

ЕКОТУРИЗЪМ В СВЕТИ ВЛАС

Близо деветнайсет километрова екомрежа, обхващаща подножието на източна Стара планина и включва три ръкава – „Величествен Балкан”, „Лазурен бряг” и „Хилядолетна история”.

Първият маршрут е с дължина 8 км, вторият е дълъг 4,7 км, третият е 6 километра. Крайните точки на екопътеките са върхове, от които се разкрива красива панорамна гледка. По пътя туристите имат възможност да видят редки и защитени растителни и животински видове. Някои от които са включени в Червената книга на България.

Отец Петър, койтo служи в православният храм “Свети Власий”, стартира инициатива по полагане на каменни параклиси с икони на православни светци по протежението на цялата екопътека, което прави разходката изключитело интересна и любознателна.

По екопътеката са поставени десет нови указателни табели и пет нови информационни, съдържащи карти с информация за планината, планинските маршрути и биоразнообразието, което може да се наблюдава в района. Там има чешми с изворна вода, няколко беседки и заслони. Поддръжката по екомрежата се извършва целогодишно от двама служители. Средствата за поддръжка на туристическите ръкави се отделят от кметството. Изготвени са и се раздават безплатно информационни брошури по възлови места в града и курорта Слънчев бряг, съобщават от кметството в Свети Влас.

Създаването на мрежата от екопътеки в Свети Влас е с цел да се популяризира пешеходния туризъм в района.