Scroll Top

Традиционна Коледна вечеря 2019 - Диневи Груп !

БРАТЯ ДИНЕВИ СЪБРАХА УСПЕШНИ БЪЛГАРИ НА КОЛЕДНА ВЕЧЕРЯ

За девета поредна година предприемачите Динко и Йордан Диневи събраха на тяхната традиционна коледна вечеря над 130 известни българи, сред които водещи бизнесмени, интелектуалци, журналисти, творци, дипломати и общественици.

„Единствено меценатите Динко и Йордан Диневи успяват да съберат толкова много успешни, но различни българи на едно място, а от тяхното общуване преди Коледа се раждат прекрасни и полезни за България инициативи“. Така журналистът Иван Гарелов окачестви традиционната предколедна вечеря на предприемачите-спомоществователи  Динко и Йордан Диневи.

Тази година тържеството се състоя в новата сграда на предприемачите – Резиденция „Диневи“, Лозенец. Луксозното бижу успя да разбуни духовете в архитектурния дизайн с авангардната си модернистична визия и иновативни архитектурни решения. Само няколко дни по-рано резиденцията спечели престижната награда „Сграда на годината 2019“ в категория „Building Innovation Award“.

„Щастлив съм, когато виждам толкова успешни българи на едно място. Това са хората, които успешно развиват света около нас, всеки в своята област, и то по най-достойният начин. Това, което ни обединява, е вярата в утрешния ден, в доброто бъдеще на страната ни“, заяви в обръщението си към гостите Йордан Динев.

Сред гостите бяха президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, бившите министри Соломон и Гергана Паси, банкерите Левон Хампарцумян и Петя Славова, издателят на 24 часа и Труд Венелина Гочева, акад. Стефан Воденичаров, проф. Ивайло Знеполски, Георги Лозанов, режисьорът Димитър Митовски, арх. Стефан Добрев и др. Журналистите Тошо Тошев, Бойко Василев,  Валерия Велева, Иван Гарелов, Борислав Зюмбюлев, Любо Дилов – син, Копринка Червенкова също уважиха събитието.

„Бихме искали да има повече поводи успешните личности на България да общуват помежду си, защото когато лидери  общуват помежду си – резултатите винаги са положителни“, заяви пред гостите домакинът Йордан Динев.

В словото си той отбеляза, че всеки българин оставя нещо от себе си за България, но отговорността на хората с възможности е по-голяма. Предприемачът от Свети Влас припомни надписа на кан Омуртаг  Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил“ и разказа за  новите проекти на благотворителната им фондация „Българска памет – Братя Диневи“, които ще бъдат осъществени през 2020 г.

Сред тях са вече готов пет метров паметник на Велчо войвода, Алея на големите български актьори, в която те ще бъдат увековечени с бронзови бюставе, барелефи на Джузепе Гарибалди и Фридрих Шилер, както и първа копка на поредната – пета църква на братя Диневи. Финансираната от тях фондация има 30 годишна история и през това време е построила четири православни църкви, десетки войнишки паметници, монументи на национални герои, амфитеатър, Алея на Олимпийската слава с барелефи на 50-те българи спечелили златни олимпийски медали  и т.н.

Йордан Динев съобщи още, че голямата зала на „Резиденция Диневи Лозенец“ , в която се състоя Коледната вечеря, е предвидена за културни събития и ще е в помощ на българските творци.

Гостите разгледаха наградената уникална сграда на „Резиденция Диневи Лозенец“,  която се отличава с иновативност, авангардност и фантазия. За първи път в жилищно строителство се използват авангардни технологии – „double-skin“ ажурна система, допринасяща за по-добра топло и звукоизолация, Друг нетрадиционен подход, който не се среща често при жилищни сгради, е използването на възобновяема енергия чрез система от термопомпи, които черпят геотермална енергия. Иновативно решение са и предварително натегнатите стоманобетонни конструкции по френската система „Фрейсине“, както и уникалните каменни колони, издялани от масивен варовик по 3D индивидуален проект.

„Резиденция Диневи Лозенец“ е последната архитектурна творба на братя Диневи. През 30 годишната си дейност тяхната компания е създала елитните курорти „Диневи Ризорт“ в Свети Влас и „Гранд Манастира“ в Пампорово, изградила е първото чястно яхтено пристанище в България „Марина Диневи“, построила е десетки хиляди жилища по българското и румънското крайбрежие, в планината и в София.

За доброто настроение на гостите се погрижиха примата на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ Валентина Корчакова и международно известният наш тенор Марио Николов. Празничната вечеря, продуцирана от Богдан Томов, продължи с изпълнения на джазовото дуо Станислав Арабаджиев – пиано и Митко Шанов – контра бас.

Тази година тържеството се състоя в новата сграда на предприемачите – Резиденция „Диневи“, Лозенец.