Scroll Top

Павел Васев - Днес повече от всякога имаме нужда от „Оптимистична теория за нашия народ“ - просперитета на нацията се гради и с благородство.

Днес повече от всякога имаме нужда от „Оптимистична теория за нашия народ“ – така както това е определено преди много години от великия Иван Хаджийски. Този най-значим за нас изследовател на бита и душевността на българския народ всъщност описва как се е създавало българското общество. Винаги в многовековната ни история е имало люде които с трудолюбивостта си са ставали жалони на създаването и развитието на всяко село, всяка паланка, всеки град. Тези хора с ежедневния си пример – как работят, как живеят, как строят, как се черкуват увличат и всички около себе си. Така „бавно и полека, за няколко века“ се е възродила съвременна България.

Братя Диневи са такива „строители на съвременна България“, защото тя не е създадена на жълтите павета в София. Вероятно с чувствителността на душите си те са разбрали че е нужно да се придържат към онези неписани традиции на нотабилите на българската държава, които повеляват да се гради със грижа за всички, без да се делим на бедни и богати.

Казвам всичко това защото вече много години участвам в редица културни събития на които спомоществователи са братя Диневи. И мога да кажа какво ги отличава от някои други спонсорите не налагат свои изисквания към никой от форумите които подкрепят. Стоят малко встрани, но всъщност са основата на тези събития. Църквите които построиха, иконите които дариха, паметниците които изградиха, летния театър в Свети Влас който подариха на съгражданите си, културната програма която финансират, книжнината която издават без да афишират имената си ме кара да вярвам че те са постигнали една изключителна висота на мисленето – осъзнали са че състоянието на обществото е неделима част от историята.

Щастлив съм че съдбата ме запозна с братя Диневи. Защото тяхната дейност в подкрепа на духовността е благородно подражание на онези наши предци които са създали една от перлите на българската култура – Народния театър „Иван Вазов“ в който имам щастието да работя.

И знам – от тях двамата всички очакваме нови добри дела, защото просперитета на нацията се гради и с благородство.

Павел Васев Директор на Народен театър „Иван Вазов“ 2009 – 2014 г.

цитат от юбилейната книга – „Двамата братя и свети Влас“

снимка източник: https://www.24chasa.bg