Scroll Top


Свети Влас филм фест 2023

Филмът „Шекспир като улично куче“ на режисьора и сценарист Валери Йорданов обра тази вечер наградите на кинофестивала „Свети Влас филм фест“. В четири категории заглавието грабна призови места – „Най-добър филм“,  „Операторско майсторство“, „Главна мъжка роля“ и „Най-добър сценарист“.

Наградата за „Най-добър филм“ връчи Петър Тодоров, изпълнителен директор на Националния филмов център. Той каза ще статуетката се присъжда на „Шекспир като улично куче“ за талантливата интерпретация на съвременната социална проблематика, разказана с искрената неподправеност и визуална мощ. Наградата приеха артистите Владислав Стоименов и Васил Илиев, които тази вечер взеха приза и за „Главна мъжка роля“ в лентата. Журито определи „Шекспир като улично куче“ да спечели и награда в категорията „Операторско майсторство“. Тя бе присъдена на оператора Борис Славков.

Друга важна награда в киното – в категорията „Най-добър режисьор“, бе връчена на Валери Йорданов за филма „Шекспир като улично куче“.

Официалната церемония по награждаване на второто издание на фестивала „Свети Влас филм фест“ се състоя в амфитеатър „Арена“ в курортния град.

За „Поддържаща женска роля“ награда получи Александра Сърчаджиева за „Изкуството да падаш“. Статуетката от нейно име получи актрисата и тв водеща Диана Любенова.

За „Поддържаща мъжка роля“ наградата отиде при Захари Бахаров. Статуетката бе връчена от продуцента на „Жълт олеандър“ и „Рая на Данте“ Николай Мутафчиев.

В категорията „Главна женска роля“ призовото място спечели Александра Костова за „Петя на моята Петя“. Наградата обяви заместник-кметът на Община Бургас с ресор „Култура“ Диана Саватева.

Три от селектираните филми на „Свети Влас Филм фест“ са реализирани с финансовата и логистична подкрепа на Община Бургас.

Саватева посочи, че заснемането на български филми в Бургас, с финансовата подкрепа на местната община, вече е традиция. Надяваме се това да се вижда, и други общини да ни последват, заяви тя.

Сред гостите на официалната церемония бяха част от екипа на новата холивудска продукция –Don’t move, която се снима в България. Това са продуцентите Ms Zainab Azizi и Ms Sarah Sarandos, актьорите Ms Kelsey Asbille и Mr Finn Wittrock и Цветан Атанасов от Ню Бояна Филм Студиос.

Фестивалът бе открит на 6 юли с лентата „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Кьосев. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма бяха „Анна“, „Борсови играчи“, „Рая на Данте“, „След сезона“, „Бягство“, „Жълт олеандър“ и др. След церемонията по награждаването тази вечер започна прожекцията на „Голата истина за група Жигули“. Преди прожекцията на игралния филм режисьорът му Виктор Божинов сподели пред публиката, че е безкрайно благодарен на Община Бургас, която има много сериозно участие в създаването на лентата.

„Благодаря и на домакините – с тях имам особени спомени, впечатления и емоции покрай заснемането на сериала „Под прикрие“, заяви Божинов.

Това е второто издание на „Свети Влас филм фест“. Тази година то бе посветено изцяло на българското кино. В журито, което селектира 13-те заглавия в конкурсната програма, бяха Тони Добринска и кинокритикът и доктор по киноизкуство Деян Статулов. Неговият председател Мартин Макариев бе подпомаган при обсъжданията от актьора Башар Рахал, продуцента и оператор Димитър Гочев, актрисата и телевизионна водеща Дияна Любенова, журналиста и телевизионен водещ Иван Гарелов.

„Свети Влас Филм Фест“ се организира от „Диневи Груп“ с подкрепата на кметство Свети Влас и „Ню Бояна Филм Студиос“. БТА е медиен партньор на филмовия фестивал.